Ön itt áll: Főoldal Hírek A népakarat dilemmái - Népszavazások Magyarországon és a nagyvilágban - rendezvény

A népakarat dilemmái - Népszavazások Magyarországon és a nagyvilágban - rendezvény

A Magyar Választáskutatási Program keretében 2009 tavaszán - egy évvel az ún. szociális népszavazást követően - tanulmánykötet jelentetünk meg Enyedi Zsolt szerkesztésében. A nemzetközi szerzőgárda többoldalról vizsgálja a népszavazás intézményének helyét a demokratikus képviselet rendszerében. A kötet bemutatójára 2009. március 9-én kerül sor a Corvinus Egyetemen. A kötet szerkesztette: Enyedi Zsolt. Kiadja a Demokrácia Kutatások Magyarországi Központja Alapítvány és a Századvég kiadó.

A népakarat dilemmái - Népszavazások Magyarországon és a nagyvilágban - rendezvény

A népakarat dilemmáiLehetséges-e a nép közvetlen uralma? Milyen okok állnak a népszavazások egyre gyakoribb kiírása mögött mögött? Jobb minőségű döntések születnek a referendumokon, mint a parlamentekben? Felülírhatja-e a szavazók döntése a képviselők lelkiismereti szabadságát? A fenti kérdésekre választ kereső normatív és intézményi elemzések ezúttal olyan politológiai, szociológiai és politikai pszichológiai tanulmányokkal egészülnek ki, melyek azt mutatják meg, hogy mennyiben vagyunk képesek élni a közvetlen demokrácia eszközeivel, és hol húzódnak manipulálhatóságunk határai.
Az írások többségének középpontjában a 2008-as „háromigenes” népszavazás áll. A kötetből megtudható, hogy mi motiválta a magyar polgárokat a részvételre, illetve a távolmaradásra, az „igen”-nel, illetve a „nem”-mel való szavazásra, vagy a véleményük kampány alatti megváltoztatására. A tanulmányok nemcsak arra keresik a választ, hogy a népakarat érvényre juttatásának mi a legjobb módja, hanem arra is, hogy miként lehet a közvéleményt torzításmentesen feltérképezni. A kötet beszámol egy friss, nemzetközi viszonylatban is egyedülállóan komplex, sok ezer ember megkérdezésére és párhuzamosan alkalmazott módszerek sokaságára támaszkodó kutatás eredményeiről. A nemzetközi összehasonlító politikatudomány és a magyar társadalomtudomány kutatóiból álló szerzőgárda egyaránt bemutatja a politikai viselkedés sajátosságait, a közvélemény-kutatások buktatóit és újabb lehetőségeit.

Politikai törésvonalak Magyarországon: OTKA kutatás

2013-ban kezdődött az az OTKA kutatás, melynek célja a magyarországi politikai törésvonalak változásainak feltárása. A projekt honlapja a www.valasztaskutatas.hu/toresvonal/ címen érhető el.

Tardos Róbert 65. születésnapja

2012. 09. 22.

Tardos Róbert 65. születésnapja

Tardos Róbert 65. születésnapja alkalmából konferenciát szervezett az ELTE TáTK és a BCE doktori iskolája

Tovább ...